Kommer fler att skapa sina egna jobb på framtidens arbetsmarknad

Dokumentation från Digidalens frukostseminarium 2/7 2018

Idag är det få förunnat att jobba med något de verkligen tycker om. Nu visar en färsk rapport från Warp Institute hur detta ändras tack vare den snabba tekniska utvecklingen och att fler än någonsin kommer att kunna arbeta med sin passion.

Ungefär hälften av besökarna i fullsatta Digidalen sträckte upp handen när rapportförfattaren Magnus Aschan frågar hur många som idag jobbar med sin passion. En ovanligt lycklig skara med andra ord, men tack vare den exponentiella tekniska utvecklingen kommer fler än någonsin att kunna arbeta med något de brinner för i en nära framtid.

– Idag är över fyra miljarder människor uppkopplade mot nätet, vi har på mycket kort tid fått möjlighet att arbeta och ta uppdrag digitalt och globalt. På detta finns plattformar som knyter oss samman och skapar en gigantisk arbetsmarknad, säger Magnus Aschan.

Från att tidigare ha sett arbetsmarknaden genom ett sugrör, där våra potentiella jobb enbart fanns i den stad vi bodde, kan vi idag se den genom en enorm vidvinkellins där vi varifrån som helst kan nå en global arbetsmarknad.

– De här förutsättningarna finns redan och tusentals svenskar försörjer sig helt eller delvis på nätet och plattformar som twitch.tv, Youtube och många fler. Det som tillkommer nu är den mycket kraftiga utvecklingen inom artificiell intelligens. Här finns nyckeln till att fler än någonsin kommer att kunna jobba med sin passion på det här sättet.

Digitala assistenter baserade på AI utvecklas nu mycket fort. I en nära framtid kan vi alla, till en kostnad nära noll, ha en assistent som guidar oss genom utbildning och arbete.

– Den här tekniken finns redan och kommer nu att börja ta stora språng. Från att hjälpa oss med mindre sysslor idag kommer de att bli en naturlig del av våra liv i en nära framtid. Vi kommer nog att undra hur vi klarade oss utan våra digitala assistenter. Inte minst kommer de att guida oss till att arbeta med något vi verkligen tycker om, avslutar Magnus Aschan.